Gå till sidans huvudinnehåll

Biogas Norr – året som gått och framtid

17 december, 2014

2014-12-17

Äntligen har vi fått minusgrader här i Umeå, vi håller tummarna för att det håller i sig och att det hinner komma snö innan julhelgen!

Här kommer en sammanfattning om vad som har hänt hos oss under hösten, lite längre ner även en omvärldsbevakning  och tips på att söka gödselgasstöd. 

Ett antal av BioFuel Regions medlemmar har sökt, och fått igenom, projektet BioGaC – för mer fordonsgas längs norrlandskusten. Det är ett projekt som finansieras av EU-kommissionen via TEN-T-programmet. Total budget är 40 miljoner kronor, varav hälften kommer från EU. Projektet ägs av Skellefteå kommun och på BioFuel Region har vi förstärkt teamet med Carina Aschan för att hålla ihop projektet. Så under 2015 kommer vi att jobba stenhårt för att få till nya tankstationer för fordonsgas i Umeå och Härnösand. Dessutom kommer kapaciteten och leveranssäkerheten förbättras i Skellefteå och Sundsvall. Ytterligare tankstationer planeras – håll ögonen öppna!

En viktig del av BioGaC-projektet är kompetensutveckling och information. Under hösten har vi haft ett seminarium om hur upphandling av gasfordon görs på bästa sätt och vi har välkomnat biogasexperter från Europa för att visa biogassatsningarna i Skellefteå och i Vasa. Vi fortsätter på det spåret och under våren kommer vi bland annat träffas för att prata transport av gas. Boka gärna den 15 april redan nu!

Det händer också en hel del i regionen. I våras tog vi fram ett biogasmagasin där vi beskriver biogasen som energiform och vi skrev också om de allra flesta initiativ som pågår i norr. Magasinet finns som en PDF här och i tryckt format på en plats nära dig. Kontakta oss om du vill hämta ett eget exemplar!

Som du ser har BioFuel Regions hemsida fått sig ett rejält lyft under hösten! På sidan vill vi gärna lyfta aktiviteter inom våra fokusområden som sker hos er medlemmar. Har du något arrangemang, eller känner till något, som du vill sprida vidare – hör av dig till oss så lägger vi upp den i vår kalender.

Vad händer ute i världen?

Ingen har väl undgått att notera det låga oljepriset. På några veckor har det sjunkit till under 65 dollar per fat. Så lågt har det inte varit sedan 2009. Utifrån biogas- och miljöbranschen är inte det så roliga nyheter. BioFuel Regions bild av detta är att det är ett extremt läge som orsakas av ett geopolitiskt spel av främst Saudiarabien. Hur länge detta kommer pågå är skrivet i stjärnorna, men mycket få bedömare tror att det är långsiktigt.

I EU pågår ett intensivt arbete för att skapa möjligheter till att ersätta bensin och diesel. I september beslutades om Clean Power for Transport där infrastruktur för fordonsgas och el är viktiga och prioriterade områden. Energisäkerhet är också ett viktigt område och European Energy Security Strategy beslutades i maj 2014. Ett av nyckelområdena är ökad energiproduktion inom EU. Lite dubbla signaler får vi dock när den skattebefrielse som gäller för hållbara förnybara drivmedel inte längre tillåts i EU från 1 januari 2016. Det pågår nu ett intensivt arbete på Energimyndigheten och hos Energigas Sverige för att hitta en lösning där biogas och andra förnybara bränslen även fortsättningsvis har en plats i den svenska bränslemixen, detta trots det kaotiska parlamentariska läget.

I dagarna har Jordbruksverket publicerat ansökningsblanketter för att ansöka om gödselgasstödet. Missa inte den möjligheten till att stärka ekonomin på er anläggning. Här kan du läsa mer! Observera att för att du ska kunna börja räkna produktionen från den 1 januari 2015 är det viktigt att din ansökan kommit in till Jordbruksverket senast den 30 december 2014 eftersom 1 januari är en röd dag.

Nu önskar vi Dig en riktigt skön jul! Passa på att vara ledig, åk skidor eller hitta på annat som du njuter av.

//Anna, Erika, Lars och Carina

 
Logotyp
X