Gå till sidans huvudinnehåll
Projektsymbol

Aktuellt

JUNI |  2018

Nyhetsbrev 4

Ett nyhetsbrev om vårens aktiviteter som varit en skön mix av invigningar, infomöten med bostadsrättsföreningar, laddahemmaluncher samt en fördjupning om elbussar skriven av Johan.
2018 SiSL Nyhetsbrev nr 4

NOVEMBER |  2017

Nyhetsbrev 3

Ett nyhetsbrev om hösten i projektet som varit späckad med infomöten, event och invigningar, samt en fördjupning om batterier skriven av Anna.
2017 SiSL Nyhetsbrev nr 3

Invigning av Umeå Energis snabbladdare i Storuman 17 november

VK och Folkbladet uppmärksammar invigningen av Umeå Energis snabbladdare vid OKQ8 där vi fick skotta fram en bana för lilla elbilen och underlaget var allt annat än halkfritt. Vilda kocken bjöd på smakprov ur nya Street-food menyn som nu lanseras på några av länets OKQ8-mackar.

Här kan ni se ett litet klipp från när Tomas Mörtsell, ordförande i Storumans kommunstyrelse invigde laddaren.

Radioinslag om elbilen som alternativ i vinterklimat 14 november

Vi blev åter kontaktade av Sveriges Radio och fick möjlighet att besöka P4 Västerbottens studio för att prata om elbilars möjligheter i vinterklimat och batterier. Lyssna från cirka 72 minuter in i klippet.

Utbildning om elbilar för bilhandlare i Umeå och Skellefteå

Vi anordnade utbildningen om elbilar och laddinfastruktur för bilhandlare även i Umeå och Skellefteå i samarbete med projektet Den koldioxidsnåla platsen. Umeå Energi och Skellefteå Kraft berättade om sina satsningar på laddinfrastruktur och vilka erbjudanden de har till privatkunder.

Utbildning om laddplatser för BRF i Umeå och Skellefteå

I samband med utbildningen för bilhandlare passade vi på att anordna infomöten för bostadsrättsföreningar. Alla länets cirka 46o BRF bjöds in och det blev stor uppslutning – fler än 80 deltagare i Umeå och drygt 30 i Skellefteå. Träffarna anordnades i samarbete med Länsstyrelsen i Västerbotten som berättade om möjligheter till stöd för laddstationer från Klimatklivet.

OKTOBER |  2017

Invigning av Coop Norrbottens laddare i Arvidsjaur 27 oktober

Coop höll invigning av sin femte destinationsladdare i samband med nyinvigningen av butiken i Arvidsjaur som upprustats i några månader. Läs mer här och i Piteå tidning som besökte invigningen.

Utbildning om elbilar för bilhandlare i Piteå och Luleå 25 oktober

Vi anordnade en utbildning för att ge bilhandlare bättre kunskap om vad som händer inom elbilar och laddinfrastruktur. Utbildningen hölls av Mazdak Haghanipour som är sakkunnig inom e-mobilitet på PowerCircle. Piteå Energi och Luleå Energi berättade om sina satsningar på laddinfrastruktur och vilka erbjudanden de har till privatkunder.

Ny partner i Piteå – Nordiska bil

Nordiska Bil AB i Piteå blir ny partner i projektet och tar över byggnationen av den andra snabbladdaren i Piteå från Piteå Energi. Vi välkomnar Nordiska Bil och ser att arbetet med snabbladdaren nu dragit igång för fullt. Grävningen förväntas vara klar i november och driftsättning i december.

SEPTEMBER |  2017

Invigning av Luleå energis snabbladdare vid Coop Storheden 30 september

P4 Norrbotten var och pratade med Ulf Lindström om elbilar inför invigningen av snabbladdaren vid Coop Storheden lördag 30 september kl10-14.

Workshop om strategi för laddinfrastruktur på COMferensen i Haparanda 27 september

Projektet samarrangerade COMferensen med Norrbottens energikontor. En heldag om det strategiska energi- och klimatarbetet i Norrbotten på temat hållbara transporter.

BioFuel Region höll också i en workshop där de deltagande kommunerna; Boden, Kiruna och Haparanda, fick ta fram starten på en kommunal strategi för laddinfrastruktur. Workshopen bygger på Storumans strategi som gett väldigt gott resultat på kort tid.

Invigning av Vännäs kommuns laddare vid Medborgarhuset 23 september

P4 Västerbotten var och pratade med Johan Söderling, kommunalråd i Vännäs inför invigningen av Vännäs laddaren vid  lördag 23 september kl10-14.

Elbilsevent i Skellefteå 22 september

Norran kom och pratade med oss när vi visade barn och vuxna i Skellefteå hur smart det är att #körapåel utanför Citykompaniet fredag 22 september kl12-14.

Roadshowen fortsätter i Västerbotten

Under hösten fortsätter vår turné med informationsmöten om projektet och inspiration till andra aktörer att fixa laddplats till resterande kommuner i Västerbotten.

Spikade datum så här långt är: 19 sep Bjurholm​, 22 sep Skellefteå (event)​, 29 sep Gommorron Malå​, 29 sep Norsjö​, 4 okt Nordmaling​, 5 okt Vindeln​, 6 okt Storuman​, 9 okt Dorotea, 9 okt Vilhelmina.

Därefter fortsätter vi med informationsmöten i samarbete med Jens Sperens på Länsstyrelsen i Norrbotten, när vi besöker Norrbottens kommuner.

Om visionen för laddinfrastrukturen i norra Sverige 2030 i P4 Västerbotten

Vi fick möjlighet att berätta i Förmiddag i P4 Västerbotten om den vision för laddinfrastrukturen i norra Sverige 2030 som energiteknikstudenter från Umeå universitet tog fram åt oss som en del av projektet. Inslaget är ca 5 minuter långt – lyssna från ca 1:02:00 in i klippet.

Inom kort kommer en artikel i ETC Sundsvall som också uppmärksammar studenternas arbete och den utmaning vi står inför i utbyggnaden av laddinfrastrukturen i norr.

AUGUSTI |  2017

Höstens invigningar planeras

Det blir högtryck på invigningsfronten i höst. Först ut är Vännäs som har invigning lördag 23 september kl11-14 vid semisnabbladdaren på Kommunhusets gavel. Elbilskörning för barn upp till 140 cm, invigningstal, elbilsutställning ev med provkörning, hamburgare och fika står på programmet.

Kommande invigningar är Luleå Energis snabbladdare vid Coop Storheden i Luleå (prel 29-30 sep eller 6-7 okt) och Umeå Energis snabbladdare i Storuman (prel 6-7 okt) och Coop Norrbottens laddare vid nyrenoverade butiken i Arvidsjaur 27 oktober.

JULI |  2017

Coop driftsätter sina första laddare – i Kalix, Boden och Kiruna

Fler av Coop Norrbottens laddare driftsätts under början av hösten.
Första invigningen är planerad i Arvidsjaur 27 oktober.

JUNI |  2017

Nyhetsbrev 2

Ett nyhetsbrev späckat med vad som händer i projektet och en utblick mot vad som händer i resten av världen inom elbilar, batteriutveckling och omställningen till en elektriferad fordonsflotta.
2017 SiSL Nyhetsbrev nr 2

Invigning i Råneå – 16 juni

Luleå Energi inviger sin semisnabba laddare i Råneå i samband med Råneå marknad.

MAJ |  2017

Road-show om elbilar och laddstolpar besöker Umeåregionen och Skellefteå

I maj besöker BioFuel Region och Länsstyrelsen i Västerbotten Umeåregionen och Skellefteå med informationsmöten om elbilar och laddstolpar. Du får veta vad som är på gång i länet, teknik, regelverk och om möjligheter till investeringsstöd.

Anmälan via länkarna nedan:
16 maj, Vännäs kl13-16
30 maj, Robertsfors kl12-15
1 juni, Skellefteå kl13-16

Läs mer
Norran uppmärksammar vår Road Show

FEBRUARI  |  2017

Ny lathund för Västerbotten och Norrbotten – ansök om stöd från Klimatklivet

Nu är det snart dags för Klimatklivets andra ansökningsomgång 2017: ansök 10 mars – 3 april.

Vi rättat en del småfel och anpassat vår lathund för Norrbotten och Västerbotten och har också en enkel lönsamhetskalkyl för att underlätta för er som vill söka stöd för att sätta upp laddstationer för elbilar.

Läs mer

Ladda ner lathund och lönsamhetskalkyl

Elbilsrally i norra Sverige

Elbilsrallyt Februarirundan gick av stapeln 9-10 februari. Loppet går Norrbottensfyrkanten runt: Luleå – Boden – Älvsbyn – Piteå – Luleå. Tre av tolv deltagande ekipage i årets lopp var partners i projektet Stolpe in för Stad och Land Övre Norrland: BioFuel Region, Luleå Energi och PiteEnergi – som alla var medarrangörer till loppet.

Alla är ju som bekant vinnare med elbilar – Ulf Lindström (Luleå Energi) och Berndt Essebro (Pite Energi) körde båda VW eGolf och knep varsin etappseger för bästa tid. Johan Lagrelius (BioFuel Region) fick hederspris för bästa samarbete – efter konststycket att ta med nyckeln till den lånade laddhybriden Kia Optima på bussen från Piteå – vilket låste ute medchauffören från både bil, jacka och väska inför slutsträckan mot Luleå.

Läs mer om starten på NSD

Läs mer om stoppet i Piteå i Piteå tidning

Norrbottens Kuriren rapporterar från målgången i Luleå (se video)

JANUARI  |  2017

Bygg laddstationer – ansök om stöd från Klimatklivet

Vi tagit fram en lathund och en enkel lönsamhetskalkyl för att underlätta för er som vill söka stöd för att sätta upp laddstationer för elbilar.

Läs mer

Ladda ner lathund och lönsamhetskalkyl

DECEMBER  |  2016

Reportage

Klimatsynk skriver reportage om vårt projekt ”Elen blir frälsningen för Norrland – nu kan alla ladda hemma

NOVEMBER  |  2016

Nyhetsbrev 1

En presentation om projektet och vad de olika partnerna ska göra och läget i de planerade byggnationerna.
SiSL_news_nr_1_2016

HÖSTEN  |  2016

Bygga laddinfrastruktur

Coop Norrbotten förbereder för bygge av laddstolpar i sex orter under 2017.

Luleå Energi förbereder bygge för snabbladdare i Storheden och laddstolpar i Antnäs, Råneå och centrala Luleå.

Piteå Energi har byggt den första snabbladdaren i Piteå och förbereder för en till.

Skellefteå kommun/Skellefteå Kraft planerar att bygga två laddstationer för bussar under 2018.

Umeå Energi förbereder för snabbladdare i Storuman och Lycksele.

Vännäs kommun förbereder för tio laddstolpar.

 

 

 
Logotyp
X