Gå till sidans huvudinnehåll

Är barn och unga medborgare?

22 March, 2016

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image image=”5418″ alignment=”center” border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ett av BioFuel Regions uppdrag från våra medlemmar är att engagera unga människor i vårt arbete. Sedan 2004 har vi jobbat med att koordinera fortbildning och ordna nätverksträffar för gymnasielärare och delat ut resestipendier för riktigt bra projektarbeten på gymnasiet.

2008 tog BioFuel Region initiativet till KNUT-projektet, ett nationellt skolutvecklingsprojekt med syfte att öka barns och ungdomars intresse, kunskap och engagemang för frågor som rör hållbar utveckling. KNUT – projektet lyftes upp 2014 som ett av få goda exempel i Sverige på lärande för hållbar utveckling. T ex hur lärandet utgår från eleven och blir meningsfullt och där hållbar utveckling blir en del av det dagliga lärandet också kopplat till näringslivet. Det är också ett projekt där forskare har undersökt vad eleverna egentligen lärde sig.

Barn och ungas engagemang borde ses som en viktig del av samhällsutvecklingen. Ett av skolans alla uppdrag är att förbereda eleverna till att bli demokratiska medborgare. Men när blir man fullvärdig medborgare? Det kan tyckas vara en konstig fråga men när vi söker vägar för att koordinera samverkan mellan unga människor och det övriga samhället är det mycket svårt att hitta medel till ett projekt där unga medborgare får vara målgrupp.

BioFuel Region har inom Kunskapslänken arrangerat möten med nationella myndigheter som alla har i uppdrag och resurser för att involvera medborgarna i en hållbar samhällsutveckling men de kan inte på rak arm säga att barn och ungdomar ingår i detta. Vi vill vidareutveckla de nätverk på regional nivå som vi har varit med om att bygga upp i ett decennium. Detta för att kunna växla upp arbetet som sker hos våra medlemmar inom och mellan länen och i detta också kunna stötta små kommuner. Det som gör det så svårt för oss är att barn och unga inte får vara med i de satsningar som görs för att utveckla regionen.

Det är dags att satsa på framtidens medborgare, beslutsfattare och företagare genom att involvera dem i arbetet med att bygga ett hållbart samhälle, säger Barbro Kalla, BioFuel Region, Kunskapslänken

Läs mer om Kunskapslänken[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 
Logotyp
X