Gå till sidans huvudinnehåll

Batterilager med snabbladdare i Junsele förstärker laddmöjligheterna i Höga Kusten

1 July, 2022

Batterilager med snabbladdare i Junsele förstärker laddmöjligheterna i Höga Kusten

Ett stort batterilager med snabbladdning för elbilar placeras i Junsele under sommaren. Det ger bättre möjligheter för besökare att resa med elbil inom hela Höga Kusten-området. 

Denna temporära utplacering av ett mobilt batterilager kommer att täcka den ”vita fläck” för snabbladdning av elbilar som finns i västra delen av Sollefteå kommun. Till hösten kommer permanenta snabbladdare att finnas i både Junsele och Ramsele men fram till dess blir lösningen två tillfälliga snabbladdare på 40kW i Junsele som gör det möjligt för elbilsägare att upptäcka även i denna del av Höga Kusten. Laddstationen har även åtta laddplatser för destinationsladdning.

– Vi är mycket nöjda med de här lösningarna för att kunna ladda bilen även i västra delen av Sollefteå kommun som en del av Höga kusten området. Det är viktigt för besöksnäringen att kunna ge den möjligheten, man ska kunna tanka el liksom andra drivmedel även i vårt område. En mycket bra satsning då vi värnar om miljön, säger Birgitta Häggkvist vice kommunalråd för Sollefteå kommun

  Intresset för att besöka Höga Kusten ökar stadigt och denna sommar ser inte ut att bli ett undantag.

  – Elbilsförsäljningen har formligen exploderat och att bygga ut laddinfrastrukturen är viktigt både för de som besöker, arbetar eller bor i ett område. Framför allt är det bättre för miljön eftersom elbilarna bidrar till minskade koldioxidutsläpp, säger Johan Lagrelius, projektledare för projektet SiSL Mellersta Norrland på BioFuel Region.

  Hittills har besök till i den västra delen av Höga Kusten för ägare av en elbil krävt noggrann planering, men i sommar blir det enklare. Laddaren i Junsele kommer att innebära att det blir lättare att besöka även Näsåker, Ramsele och Edsele för att nämna några av de besöksmål som finns i närheten.

  – Vi ser det här som ett steg i rätt riktning för att ge besökare möjlighet att bekanta sig med Höga kustens inre delar. Med de spännande och stora satsningar som är på gång i olika delar av Sollefteå kommun känns det helt rätt att Höga Kustens Destinationsutveckling är med och täpper till den här vita fläcken för elbilsladdning under sommaren, säger Mia Karlsson, VD för Höga Kusten Destinationsutveckling.

  Roger Johansson, ägare av besöksmålet Kvarnå Trädgård och kommunpolitiker för Västrainitiativet i Sollefteå, är också mycket nöjd med lösningen.

  – Det här knyter ihop oss tydligare som en del i Höga Kusten. Genom detta står vi redo att välkomna besökare oavsett vilket fordon de väljer för att ta sig hit, säger han.

   Elbilsladdaren invigs kl16 måndag den 11 juli med ett event i Forumparken i Junsele. Barnen kan köra små elbilar på inhägnad bana i samarbete med Föräldraföreningen i Junsele.

   Vid frågor, kontakta Johan Lagrelius, BioFuel Region, 070-345 25 56

   Fakta om batterilagret med snabbladdaren.

   Laddaren är placerad vid Vårdcentralen i Junsele.

   Batterilagret med laddare hyrs av Vattenfall och har en total kapacitet på 675 kWh.
   Två bilar kan snabbladda samtidigt upp till 40 kW, samtidigt kan upp till åtta bilar destinationsladda med 11 kW AC.

   Laddningen startas och betalas med Vattenfall/InCharges app eller tagg.
   Kostnaden för laddning blir: Destinationsladdning AC 3kr/kWh, Snabbladdning DC 5kr/kWh

   Laddstationen beräknas tas i drift den 1 juli och vara i drift i Junsele till slutet av september 2022. Invigning kl16 måndag den 11 juli vid Forumparken i Junsele

   Läs mer om BioFuel Region på vår hemsida

   BioFuel Region – för ett ofossilt norra Sverige

   BioFuel Region är en medlemsägd icke-vinstdrivande organisation. Vi bidrar till en fossilfri fordonsflotta och en utvecklad bioekonomi genom att initiera, koordinera och samverka i projekt. Våra medlemmar finns i de fyra nordligaste länen och vi samarbetar med offentlig sektor, näringsliv samt forskning och utveckling. Finansieringen sker via medlemsavgifter, regionala medel och projektmedel och idag arbetar åtta personer i Umeå.

   Vill du ha nyheter från våra olika projekt? Följ oss här på Mynewsdesk!

    
   Logotyp
   X