Elfordon
Sedan 2012 driver vi projekt för att möjliggöra för elfordon i norra Sverige. Ökad tillgänglighet och valfrihet att köra fordon på förnybar el skapar goda förutsättningar för att minska koldioxidutsläppen.
Skaffa laddplats till er bostadsrättsförening!
I takt med att fler skaffar laddbara bilar ökar också efterfrågan på laddning. För att ladda säkert och effektivt och höja attraktiviteten på föreningen är det en bra idé att investera i laddplatser för era boende. Dessutom kan man just nu få upp till 50% stöd via Naturvårdsverket.
Men hur startar man då processen och vad är bra att tänka på i laddningsdjungeln? Lugn! Vi är en rad aktörer som gärna hjälper till på vägen – här listar vi matnyttigt material som ni kan använda som stöd, bland annat en checklista och färdiga mallförslag. Vill ni lära er mer om elbilar och laddning för att ha som grund är vår rekommendation att även ta en titt på vår inspelade föreläsning.
Läs mer och få stöd
Utöver material som redan tagit fram i våra projekt har vi lånat en del från hemsidan www.fixaladdplats.se. Det här materialet är också en del i den stöd och hjälp ni kan få av era lokala energi- och klimatrådgivare – kontakta dem gärna för rådgivning och hjälp i processen framåt.
Guide för kommunal laddinfrastrategi
Hur kan Sveriges kommuner verka för en ökad publik laddinfrastruktur och ökad elektrifiering av den egna fordonsflottan? En början är via en laddinfrastrategi eller plan. Nu erbjuds kostnadsfritt stöd genom videoguide, Word-mall, statistik och PowerPoint (inkl. tal) för att underlätta processen. Börja med att läsa instruktionerna.
Läs mer
Vi rekommenderar också den vägledning som BioDriv Öst tagit fram och den mall Länsstyrelsen Östergötland och Region Östra Götaland skapat. Hämta hem dem på https://biodrivost.se/Publikationer/Rapporter/Details/2921.
Skaffa laddplats till kommunkoncernens fordonsflotta!
Ett steg i att ställa om sin fordonsflotta till förnybara drivmedel är att köpa in fler laddare och laddbara fordon. Men det kan också kännas krångligt att som kommun veta var man ska börja. Därför får ni nu tillgång till en checklista och en mall för hur ni som kommun kan tänka för att ordna laddplatser åt tjänstebilarna och till anställda. Och kom ihåg – just nu kan ni få upp till 50% i stöd via Naturvårdsverket.
Vill ni lära er mer om elbilar och laddning för att ha som grund är vår rekommendation att även ta en titt på våra inspelade föreläsning nedan.
En del av materialet är baserat på vad som tagits fram på hemsidan www.fixaladdplats.se sedan tidigare.
Lärdomar från vårt första elfordonsprojekt
Här hittar du en broschyr som sammanfattar resultaten från Norr- och Västerbotten.