Gå till sidans huvudinnehåll

Madelaine Jakobsson, ny styrelsemedlem i BioFuel Region

13 November, 2020

Madelaine Jakobsson, ny styrelsemedlem i BioFuel Region

Madelaine Jakobsson (c) har varit kommunstyrelsens ordförande i Nordmaling sedan 2014 och i maj valdes hon in som ny styrelsemedlem i BioFuel Region. Vi har pratat med henne för att få veta mer om Nordmaling och varför de har valt att vara medlemmar hos oss. 

”Det här är ett arbete som ingen kan göra ensam utan vi måste göra det tillsammans och det är därför vi är med. Klimatfrågan är en ödesfråga för oss alla och vi är små men tillsammans blir vi mycket starkare, berättar Madelaine.”

Nordmalings kommun är en av de 90 kommuner och regioner som har antagits i Svenska FN-förbundets och SKL:s gemensamma projekt Glokala Sverige. Projektet handlar om att arbeta med Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling i kommuner och regioner i hela Sverige. Kommunen har tagit fram Vision 2031 och nu pågår arbetet med att bryta ner den i mål under detta år och det ska bli klart nästa år. Jämställdhet har varit ett prioriterat mål som ska genomsyra arbetet i kommunen och så behandlas också klimatfrågorna.

Nordmaling är en pendlarkommun med fina kommunikationer till både Örnsköldsvik och Umeå. Tågen har fungerat bra de två senaste åren men det tar lite tid att återupprätta förtroendet hos pendlarna. Samtidigt har kommunen byggt ut parkeringen vid stationen två gånger. Något som sätter käppar i hjulen för inflyttning till kommunen är att det råder bostadsbrist och att fastighetsvärderingarna är låga vilket hämmar nyproduktion av bostäder.

Kommunen bygger en skoglig terminal och detta är ett bra exempel på hur transporternas miljöpåverkan kan sänkas via en förbättrad transportlogistik. Kombinationen av goda möjligheter att flytta över biltrafik till tåg och buss kombinerat med nyvunna erfarenheter av distansarbete gör att det ser ljust ut för kommunens möjligheter att sänka sina utsläpp av växthusgaser.

 
Logotyp
X