Gå till sidans huvudinnehåll

Mervärde från barr

28 May, 2021

Mervärde från barr

Vi har glädjen att meddela att vi nu startar ett nytt bioekonomiprojekt, Mervärde från avverkningsrester (Added value from logging residues). Tillsammans med expertis i Finland vill utveckla nya metoder för att producera värdefulla biokemikalier. Metoderna ska säkerställa att kemikalierna bevaras i alla led fram till en lokal industri där värdefulla biokemikalier kan utvinnas och bli högvärdiga produkter.

I framtiden kommer myrorna fortfarande att ha barr att bygga med för uttaget ur skogen sker i en liten skala. Vår förhoppning är att du en dag bär en skinnväska som är garvat med hjälp av gröna tanniner eller att hälsoprodukter innehåller något som utvinns från skogen.

“Det är otroligt roligt att kunna fortsätta den samverkan vi har haft med SLU och Finland i femton år och att vi kan bygga vidare på resultat från tidigare projekt och ta det till en ny nivå”, säger Magnus Matisons

Reportage om projektet i ekonominyheterna 
Här kan du se ett nyhetsinslag på en och halv minut om projektet: 

Nu ska barren få nytt liv 

Fakta om projektet 
Det svensk-finska projektet leds av BioFuel Region och pågår 2021-2022. Total budget är 0,6 M Euro som finansieras av Botnia-Atlantica, Österbottens förbund och Region Västerbotten.

Kontaktperson
Magnus Matisons, magnus.matisons@biofuelregion.se

 
Logotyp
X