Gå till sidans huvudinnehåll

Framtiden ser ljus ut för biokol från norr

21 januari, 2019

Framtiden ser ljus ut för biokol från norr

Biokol, eller processad biomassa som har förbehandlats för att öka kolhalten och få egenskaper som liknar stenkol har blivit hett i norra Sverige. I slutet av förra året fick flera aktörer i norra Sverige pengar från Klimatklivet för utveckling av biokol. Pengar gick till Harads, Bureå, Malå och Holmsund. Det var ett av många samtalsämnen under en workshop i december i Bureå som anordnades av projektet Bio4Metals. Det är ett projekt som har samlat olika småföretag som arbetar med framställning av biokol, främst som ersättning av fossilt kol inom metallurgiindustrin.

I norra Sverige utvecklas produktionen av biokol av flera olika småföretag. Vårt projekt Bio4Metals sammanför småföretag med forskning. Parallellt med att utveckla processerna så undersöker forskare från Swerim, Luleå tekniska universitet och Umeå universitet hur intressanta produkterna är för metallindustrin. När metaller framställs används i dag fossilt kol och det innebär en stor klimatpåverkan i form av koldioxidutsläpp. Industrin har länge arbetat för att minska mängden fossilt kol.

– Det är imponerande hur långt de olika producenterna har kommit på en mycket kort tid. Alla initiativ behövs och vi kommer aldrig att konkurrera med varandra, säger Jan-Olov Wikström, Senior Professor.

Förutom de företag som utvecklar biokol inom projektet samlade vi även andra initiativ i norra Sverige. De träffades i Bureå för att berätta om sina framgångar och om olika sorts processer som också blir olika produkter.

För de två projektdeltagarna Bioendev och Future Eco har utvecklingen gått framåt under projektet. Bioendev från Holmsund berättade om planerna med att bygga en kommersiell produktionsanläggning. Biokol från både Bioendev och Future Eco har testats av forskare från Swerim och Luleå Tekniska universitet och visade fina resultat.

Vi hade också bjudit in Malå Bioraffinaderier och Envigas som berättade om satsningarna kring biokol och workshopen avslutades med ett studiebesök hos Envigas vars anläggning ska tas i drift under 2019. Besöket blev en bekräftelse på att biokol är något vi kommer att höra mer om i framtiden.

Boka den 27 mars 2019 för vår slutkonferens i Luleå på Kulturens Hus.


Fakta om Bio4Metals
Titel: Bio4Metals, Bioreduktionsmedel för metallurgiska processer

Partners i projektet är Luleå tekniska universitet, Umeå universitet, Future Eco North Sweden AB, Bioendev AB, Processometri AB, BioFuel Region AB och Swerim AB. Projektet pågår under tre år. Swerim koordinerar projektet som finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Norrbotten, Region Västerbotten och egna insatser från samverkanspartner. Den totala budgeten är på drygt 10 miljoner kronor, varav EU står för hälften.

Kontakt: Maria Lundgren, projektledare, maria.lundgren@swerim.se

 
Logotyp
X