Gå till sidans huvudinnehåll

Miljonstolpe i Skellefteå!

19 december, 2014

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image image=”2531″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”full”][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text]

Projektet BioGaC finansieras av

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_single_image image=”2340″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]2014 blev året då biogasproduktionen i Skellefteå nådde miljongränsen! Det vill säga att de producerade och sålde mer fordonsgas än motsvarande 1 miljon liter diesel under ett år.

Det firade vi genom att bjuda privatbilister på varsin tank, kaffe och bullar. Vi passade även på att prata med dem om BioGaC och vad som är på gång vid tankstationen vid bussgaraget.

Tankstationen gjorde vi festfin med ballonger på lina.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2532″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”medium”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”2556″ img_size=”full”][vc_column_text]Kjell Wikberg var den som kom först. Han har kört sin biogasbil länge. Den här dagen hade han tur, egentligen hade han tänkt tanka kvällen innan men då hann han inte. På morgonen såg han annonsen och passade på att få en gratistank.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”2555″ img_size=”full”][vc_column_text]- Det är inga som helst problem att köra gasbil i Skellefteå. Tankstället ligger så centralt och det fungerar alldeles utmärkt, sa Ulrika Lundqvist som även hon kört gasbil sedan 2008 då tankstället i Skellefteå öppnade.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”2554″ img_size=”full”][vc_column_text]SVT Västerbottensnytt kom och tog lite bilder som blev ett bildsatt telegram.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”2557″ img_size=”full”][vc_column_text]Stefan Johansson, Roger Marklund och Gösta Westin serverade kaffe och lussebullar. Vi fick riktigt trevliga pratstunder med de som kom. Vi delade ut projektfoldern för BioGaC, vårt biogasmagasin och dekaler att sätta på bilen.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”2558″ img_size=”full”][vc_column_text]P4 Västerbotten intervjuade Ulrika Lundqvist och Ola Burström i direktsänding. Reporten konstaterade att Ulrika i princip stoppar soporna i bilen och kör på det.

– Ja, precis! Som i en framtidsfilm! sa Ulrika och skrattade.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”2559″ img_size=”full”][vc_column_text]Lars Lindberg kom också förbi för att tanka sin bil, få kaffe och lussebullar och prata en stund med oss.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”2560″ img_size=”full”][vc_column_text]- Vår son har kört gasbil ett tag och när det var dags att byta för oss hade han lyckats övertala oss att göra detsamma. Vi brukar säga till våra barnbarn att vi kör bil på spagetti och köttfärssås, sa Anita och Folke Hedenström[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”2561″ img_size=”full”][vc_column_text]Ola Burström som är tekniska nämndens ordförande i Skellefteå och stadens egen Mr Biogas halade upp kortet och var behjälplig med tankningen till de som kom. Här med Folke Hedenström.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”2562″ img_size=”full”][vc_column_text]Lennart Holmkvist frågade om det verkligen finns något som heter A-gas och B-gas. När han var i Sundsvall en gång reagerade han på priset på fordonsgasen som han ansåg vara högt och fått till svar att i Sundsvall tankar man A-gas. Ola Burström berättade att naturgas har en något högre energihalt än biogas, men hur man väljer att prissätta gasen är upp till aktören att göra. Här bläddrar Lennart i biogasmagasinet.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 
Logotyp
X