SiSL Mellersta Aktuellt
SEPTEMBER | 2019
Lastbilsträffen blir elektrisk och förnybar
Seminarium om laddbara lastbilar och andra förnybara alternativ. Heidi Andersson berättar om livet med elbil i kyla och glesbygd, och om att försöka leva fossilfritt. På plats kommer det att finnas: Ellastbilar och laddhybrider från bl a Volvo, MAN och Mercedes samt lastbilar som drivs med förnybara bränslen. Även elbilar, lätta lastbilar och distributionsfordon. Lastbilstillverkarna kommer att berätta om vad som är på gång.
När? Fredagen 13 september
Var? Lastbilsträffen Ramsele
Preliminärt program:
09:40 Fair Transport och åkerinäringens initiativ för hållbara transporter.
Göran Danielsson, Sveriges Åkeriföretag
10.00 De strängare EU-krav på offentlig upphandling av transporter och transporttjänster.
Lena Jonsson, BioFuel Region
10:10 Vad ska man tänka på när man ska upphandla laddbara fordon i kallt klimat?
Robert Granström, Celler-i-projektet
10.30 Hur ska vi ladda våra tyngre fordon? ABB
10:45 Volvo – om laddbara och förnybara satsningar
11.00 Scania – om laddbara och förnybara satsningar
11:15 Mercedes – om laddbara och förnybara satsningar
11:30 Inspirationsföreläsning om att leva fossilfritt med elbil i kallt klimat och glesbygd.
Heidi Andersson, planetskötare och armbrytare.
Heidi medverkar också fortsatt under eftermiddagen på Lastbilsträffen. Kom och träffa henna där.
Framtiden är elektrisk – Hur kan vi gå mot mer laddbara och förnybara transporter i Västernorrland och Jämtlands län?
Lunch-till-lunchseminarium i Sollefteå torsdag 12 september 2019 med fortsättning på Lastbilsträffen i Ramsele fredag 13 september
Elektrifieringen är en stor utmaning för både personbilar och tyngre trafik. För att åkeriföretagen ska kunna leverera laddbara transporter och kunna bidra till klimatmålen krävs tydlighet i beställarrollen vid offentliga och privata upphandlingar. Vi vill bjuda in dig som är inköpare, politiker, beställare och upphandlare till ett tvådagarsseminarium. Syftet med seminariet är att öka förståelsen för de utmaningar och nya skarpare krav som transportköpare och varuägare står inför när de ska upphandla laddbara fordon, elfordonsladdare och förnybara transportlösningar.
Välkommen!
Tid: Torsdag 12 september, kl. 12.00 – 17.00 Fredag 13 september, kl. 8.00 – 13.00
(Buss från Ramsele-Sollefteå avgår kl13)
Plats: Dag 1: Hallstaberget, Sollefteå Dag 2: Lastbilsträffen, Ramsele
Inbjudan med preliminärt program hittar du här
Anmälan: Anmäl dig via formulär på denna länk. Sista anmälningsdag är 28 augusti.
Målgrupp: Inköpare och upphandlingsansvariga i privata och offentliga verksamheter.
Kostnad: Deltagandet är kostnadsfritt, vi bjuder på mat inklusive middag på Hallstaberget.
Logi bekostas av deltagaren
Arrangör: BioFuel Region, Lastbilsträffen och Sollefteå kommun i samarbete.
För frågor: Johan Lagrelius, BioFuel Region, 070-345 25 56, johan.lagrelius@biofuelregion.se
AUGUSTI | 2019
Drop-in och webbseminarium om klimatsmarta investeringar
Datum: 14 augusti
Tid: 10.00-18.00. Webbföreläsning 14.00-15.00
Plats: Clarion Hotell Grand, Östersund
Program och hur ni kan ta del av webbföreläsningen hittar ni här
Ni får veta mer om hur ni söker investeringsbidragen för:
- Solceller
- Elbilsladdning
- Energibesparande åtgärder
- Utfasning av fossil energi
JUNI | 2019
Är du laddad?
Visste du att det just nu görs en stor satsning på elfordon? Hela övre Norrland ska få ett ökat antal laddningsplatser, och det gäller självklart också Skellefteå. Dessutom kommer en helt ny elbuss snart att trafikera lokaltrafiken. Kom och lär dig mer om elektrifierade transportlösningar och hur vi kan skapa bättre förutsättningar att resa med dessa i norra Sverige. Dessutom kan du försöka lösa Exploratoriets utmaningar. Barn får provköra elbilar och får körkort. Musik och tävlingar. Vi bjuder på kaffe och bullar. Glass och ballonger till barnen.
Välkommen!
Torget, Skellefteå
Tisdag den 4 juni kl 15-18
SISL Övre Norrland håller sin avslutningskonferens den 3 juni 2019 i Skellefteå. Ett hundratal laddplatser med drygt 330 laddpunkter för elbilar finns nu i Norr- och Västerbotten. Av dessa har 36 laddplatser byggts inom projekt Stolpe in för Stad och Land. Nu vill vi dela med oss om vad vi har lärt oss under projektet och diskutera hur vi tillsammans kan tillvarata möjligheterna med det ökande intresset för e-mobilitet; Hur planerar vi våra samhällen för elfordon? Fungerar elbilar i kallt klimat? Hur kan vi utforma laddplatserna så att de fungerar för alla? Kan bussar gå på el?
Konferensen äger rum i anslutning till Energy ConFusion 4-5:e juni där projektet deltar med en monter. Eftermiddagen den 4 juni presenterar Skellefteå kommun, Skellefteå Kraft och Skelleftebuss sin satsning på elbussar. Plats ”Möjligheternas torg” mitt i Skellefteå.
MARS | 2019
Rundabordssamtal med OECD
När OECD besökte Umeå inom sin factfinding mission inom cirkulär ekonomi var vi inbjudna att delta får diskussioner inom temat Mobility. Rundabordssamtalet kretsade mycket kring: MAAS (mobility as a service), kollektivtrafik, hållbara transporter och nya affärsmodeller.
Tanken med samtalet är att OECD-teamet kan skapa sig en bra bild inför en kommande rapport, som ska sammanfatta utmaningar, samt möjlighet och rekommendationer för Umeås omställning till cirkulär ekonomi.
Roadshowen i Norrbotten besöker Haparanda och Övertorneå
Nu i mars fortsatte vi vår roadshow i Norrbotten tillsammans med Robert Granström som driver projektet CELLER-i. Tillsammans besökte vi Haparanda och Övertorneå. Näst på tur står Gällivare och Jokkmokk som får besök 24 april. Resterande kommuner planeras in inom kort.
Virtuell bilhandlingsgrupp
Vi har startat en virtuell bilhandlargrupp på Facebook för att till öka kunskapen om, och efterfrågan på biogasbilar, elbilar och laddhybrider. Gruppen fick snabbt 90 medlemmar som funderar över kommande bilköp och är tänkt att vara till hjälp för de som funderar på och/eller är på väg att skaffa/byta bil och samtidigt vill göra ett klimatsmart val utan att den skull behöva vara så tekniskt intresserad.
Vårt mål är att under 2019 öka antalet supermiljöbilar i Jämtland från cirka 900 st (motsvarande drygt 1% av bilparken) till minst 1.500 st (motsvarande 2% av bilparken) och om möjligt utvidga gruppen eller starta motsvarande grupp för Västernorrland.
Genom att vara med i gruppen erbjuds deltagarna i stora drag följande: 1. Hjälp att kartlägga sin nuvarande energianvändning och koldioxidutsläpp. 2. Hjälp att kartlägga sina kostnader för nuvarande bil. 3. Titta på hur sin användning och behov av bil ser ut. 4. Tittar på olika framtida alternativ. 5. Kika på lite utbildningsmaterial i form av filmer och dokumentation. 6. Tar in priser och ställer frågor till bilhandlarna. 7. Har enskilda diskussioner med Energikontoret.
I slutändan har deltagarna förhoppningsvis underlag för att ta ett välgrundat beslut.
Energidag för BRF och företag under VM i skidskytte
En elbilsdag i Östersund med späckat program. Hakfelt produktion berättade om hur energieffektivisering ger ökad lönsamhet och konkurrenskraft. Länsförsäkringar Jämtland har byggt laddplatser i garaget som de visade och berättade om. Flera goda exempel visades upp och det fanns också möjlighet att provköra elbil. Efter mötet fanns också möjlighet att ta elbuss för att åka och titta på VM-tävlingarna i skidskytte. Flera BRF som var på plats planerar för att bygga laddplatser.
FEBRUARI | 2019
Goda råd och provkörning på Jämtlands Hem & Villamässa
Vi ställde ut på villamässan i Östersund och erbjöd provkörning av elbil och oberoende rådgivning inom elfordon och laddmöjligheter. Mässan har ett femtiotal utställare och lockar 2-3000 besökare. Morgan Nielsen på Jämtkraft var också där och höll en presentation om ”Elbilsladdning, solceller – producera el på ditt tak och energimarknaden i framtiden.”
Uppstartsmöte SISL Mellersta Norrland i Kramfors
Uppstartsmöte med en handfull tjänstemän på kommunen och kommunföretag som upptakt och förankring av projektet och inlyssnande av behov och önskemål. I Kramfors fokuserade vi mycket på hemtjänsten som är den enhet som har flest bilar. Utmaningen är att kommunen är så kuperad och i dagsläget använder hemtjänsten ofta fyrhjulsdrivna fordon. Planen är att köra en pilot för att testa att byta till elbilar på några distrikt. Dessutom drar vi igång aktiviteter för företagen och ser hur vi kan vara en del av den tematiska fördjupningen av översiktsplanen inom Turism som ska samköras inom alla fyra av höga kusten-kommunerna.
Ansökan om nytt elbilsprojekt i Norrbotten
I februari skickade Energikontor Norr in en ansökan till ERUF där BioFuel Region är ansvariga för ett arbetspaket där 10 av Norrbottenskommunerna får stöd inom elbilar och laddstationer. Om projektet beviljas kommer vi att arbeta med informationsmöten, regionala strategin för laddinfrastruktur och hjälpa kommunerna med egna laddinfrastrukturstrategier för att hjälpa dem komma igång med frågan och skynda på utbyggnaden av laddplatser i Norrbotten.
Inventering av publika laddplatser fortsätter… i Örnsköldsvik.
Efte ett bra uppstartsmöte med Örnsköldsviks kommun, avrundades dagen med nästa etapp i inventeringen av publika laddplatser. Denna gång med Kasper Hellström från Solenergispecialisten AB och nya kollegan Lena Jonsson. Dagens fynd: en eventuellt tillgänglig laddplats i paradisgaraget och lite snöröjningsförbättringspotential. Tack till Lindholms Bil Örnsköldsvik för lån av elbil till inventeringen.
Uppstartsmöte SISL Mellersta Norrland i Örnsköldsvik
Uppstartsmöte med ett tiotal tjänstemän på kommunen och kommunföretag som upptakt och förankring av projektet och inlyssnande av behov och önskemål. I Övik var det möjligheter att byta ut den egna fordonsflottan till eldrift och planer på att ta fram en laddinfrastrategi för kommunen som lyftes som mest intressant. Även Övik energi står inför att börja satsa mer på elbilsladdning. Vi planerar för en workshop med elbolagen i Västernorrland och Jämtlands län tillsammans med elnätsbolagen som är partners i SiSL Övre för att dela erfarenheter och hur man paketerat laddlösningar för privatpersoner och företag.
Mycket elbil vid alpina skid-VM i Åre
Det var mycket elbil på VM i Åre som hade som hade som mål att vara fossilfritt. Audi hade premiärvisning på nya e-tron och provkörning på Åresjön och Ionity invigde sin andra ultrasnabbladdare Sverige och den första i norra Sverige som kan erbjuda 7 gånger snabbare laddning än normala snabbladdare. Vi deltog i flera event och hade också varit med och hjälpt Skistar att ansöka om stöd till laddstationer som behövdes både under eventet och för besökande.
JANUARI | 2019
Inventering av publika laddplatser i Härnösand
Vi har påbörjat en inventering av alla publika laddplatser i Västernorrland. Inventeringen fick en flygande start med 19 platser med 50 laddplatser besökta och inventerade på 4,5 timme i Härnösand. Det motsvarar ungefär en fjärdedel av länets publika laddplatser. Vi hittade mycket bra och några saker att förbättra. Snöfallet från dagen innan bjöd på skarpa förhållanden i utvärderingen av snöskottningen och tillgänglighet i kallt klimat. Easy parkappen imponerar, funkade som en klocka hela dagen. Bra jobbat Andrea Hall och HEMAB!
Möten med SKL, Energimyndigheten och Trafikverket om inkluderande laddplatser
Vårt arbete med tillgängliga laddplatser får ringar på vattnet. Nu har vi fått dela med oss av våra erfarenheter från inventeringar av publika laddplatser till trojkan SKL, Energimyndigheten och Trafikverket. Tillgänglighet verkar vara en bra dörröppnare och det känns fint att få lyfta frågan med nationella aktörer som har ett genomslag för hela landet. SKL startar just en förstudie inför en upphandling av laddstationer som ska vara klar i höst – och vi får hoppas att vi därigenom bidragit till att det upphandlas tillgänglig hårdvara som kommuner i hela landet kan avropa från det avtalet.
Uppstartsmöte SISL Mellersta Norrland i Ånge
Uppstartsmöte med en handfull tjänstemän på kommunen och kommunföretag som upptakt och förankring av projektet och inlyssnande av behov och önskemål. Ånge har just beviljats stöd från Klimatklivet för att sätta upp ett antal laddare för besökare och vid kommunens fastigheter.
Dubbla projekt ger fett dubbelnummer av våra nyhetsbrev – tema Tillgänglighet
I och med att vi nu bedriver SiSL-projekt i alla fyra nordligaste länen så firar vi det med att ge ut dubbla nyhetsbrev – ett för SiSL Övre Norrland och ett för SiSL Mellersta Norrland. Och vet ni – det blev en fördjupning på temat Tillgänglighet. Smaklig läsning.
DECEMBER | 2018
SiSL Härnösand fixar betalning via app
Under hösten har HEMAB slutfört byggnationen av de sista laddstolparna i centrala Härnösand med omland. Nu är alla 30 laddstolpar driftsatta – med totalt 60 laddplatser. Sedan mitten av december är även en ny betallösning på plats. Nu betalar kunderna för sin laddning via appen Easy Park. De som laddar debiteras med 4 kronor per kWh oberoende om det är snabbladdning DC eller AC-laddning vid 22kW-stolparna. Läs mer på HEMABs hemsida.
Förlängning av projekttiden för SiSL Övre Norrland
Tiden för att färdigställa byggnationerna har förlängts till 30 september 2019. Det möjliggör att bussladdarna hinner byggas och att extra laddare byggs för de projektmedel
som blivit över. Vi har även ansökt om att få förlängning av delen som
finansieras av EU/Tillväxtverket. Besked väntas inom kort.
Snabbladdaren i Lycksele på plats och i drift
Under hösten har Umeå Energi färdigställt snabbladdaren i Lycksele vid OK/Q8. Nu finns det snabbladdare så att elbilar med medellång till lång räckvidd kan ta sig från
Umeå till Hemavan. Invigning planeras till våren.
NOVEMBER | 2018
Uppsökande tillgänglighet på eCar Expo i Göteborg
Vi fick flygande start på vårt arbete med tillgängliga laddplatser i den inventering vi gjorde med Tim Johansson i Umeå i våras (se fördjupningen). På E-car Expo i Göteborg i månadsskiftet november/december tog vi nästa steg med en uppsökande aktivitet tillsammans med Jan-Erik Herranen – en elbilsentusiast som twittrar om möjligheten att snabbladda som rullstolsburen. Vi tog fram checklistor och tips som vi missionerade med i våra möten med laddstationsproducenter, biltillverkare och laddoperatörer. De flesta var mycket intresserade och vår aktivitet fungerade bra som dörröppnare för nya samarbeten.
Roadshowen i Norrbotten fortsätter
Det har varit ett litet glapp i Norrbottenturnén sedan träffarna i Arjeplog, Luleå och Piteå i januari. Vår samarbetspartner Länsstyrelsen i Norrbotten hade inte resurser att turnera med oss under vår/höst. Nu i november fortsatte vi istället tillsammans med Robert Granström som driver projektet CELLER-i i Norrbotten. Tillsammans besökte vi Boden och Älvsbyn – och i mars fortsätter vi med
Haparanda och Övertorneå. Vår målsättning är fortfarande att hinna med besök i de kvarvarande kommunerna i Norrbotten under våren.
Uppstartsmöte SISL Mellersta Norrland i Timrå
Uppstartsmöte med en handfull tjänstemän på kommunen och kommunföretag som upptakt och förankring av projektet och inlyssnande av behov och önskemål. Den interna bilpoolen och eventuell elbilpool vid nybyggt hyreshus i Timrå centrum var uppslag vi arbetar vidare med.
Kickoff för SiSL Mellersta Norrland
7-8 november var det kickoff för nya projektet SiSL Mellersta Norrland i Torpshammar med cirka 20 deltagare. Hanna Eklöf från Trafikverket inledde med en presentation av den utredning om hur man kan få snabbladdare till de sträckor längs det prioriterade vägnätet som idag är ”vita fläckar/vägar”. Örjan Tusås på BTEA berättade om deras Klimatklivsprojekt som lett till 11 snabbladdare i glesbebygda södra Jämtland. Dan Humble från Region Jämtland Härjedalen utbildade oss i normkritik och en introduktion till 4R-metoden och Diös berättade om sin satsning på laddplatser vid deras fastigheter. Stort engagemang och god uppslutning från projektetgruppen och samarbetspartners känns som en fin startspark på projektet.
Provkörning och föreläsning i Vemdalen
Mässan Lodge och Lya i Vemdalen, Härjedalen lockar årligen cirka 8000 besökare. Det senaste året har det byggts många snabbladdare i området, men kunskapen om det är låg. Vi passade på att lyfta utvecklingen kring elbilar och laddinfrastruktur i en föreläsning samt erbjuda provkörning av en rad olika elbilsmodeller. Många passade på att provköra och överraskades av att infrastrukturen
är så väl utbyggd samt av utvecklingen av elbilarna.
OKTOBER | 2018
Miljöbilens dag i Östersund
Tillsammans med Solelbilsprojektet anordnades en miljöbilsdag som var som ett öppet hus hos flera bilhandlare som visade upp sina laddbara bilar. Besökarna kunde titta på och provköra elbilar, laddhybrider och modeller som går på biodrivmedel. Hos bilhandlarna träffade de också företag som visar och säljer solcellsanläggningar som gör kunden självförsörjande på el, ex. för elbilen. Vi fanns även på plats för att svara på frågor om elbilsladdning, stöd och bidrag mm.
Uppstartsmöte SISL Mellersta Norrland i Sollefteå
Uppstartsmöte med ett tiotal tjänstemän på kommunen och kommunföretag som upptakt och förankring av projektet och inlyssnande av behov och önskemål. Övriga kommuner kommer att besökas under hösten och tidig vår.
Webinarium – Fossilfri fredag för projektet Fossilfria transporter i Norr
Tvåtimmars kompetenshöjande webinarium för klimatstrateger inom projektet Fossilfria transporter i Norr som ska hjälpa Västerbottens kommuner att anta klimatutmaningen inom transporter.
Projektmöte och Elfordon Norr på tema Tillgänglighet
Heldagsmöte i Skellefteå med presentationer om tillgängliga laddplatser, Luleå Energis arbete med betallösningar och Skellefteå Kraft om upphandling. På eftermiddagen en workshop om hur man tar fram bra markavtal och markupplåtelser.
Kvällsmöte för BRF i Umeå
Vi presenterade på kvällsmöte för BRF i den utbildningsserie som projektet Den koldioxidssnåla platsen anordnar för bostadsrättsföreningar i Umeå.
Fastighetsmässa i Skellefteå
Mässan Fastighet 2018 som riktar sig till BRF kom till Skellefteå. Projektet var på plats med lillbilen och lite kläm och känn på laddboxar från Skellefteå kraft. Bra uppslutning och många intresserade som stannade länge och pratade om möjligheter och utmaningar med att skaffa laddplats till sin BRF.
Dubbla transportutmaningar i Västernorrland
Den 3 oktober var det åter dags för dubblering i Västernorrland, där vi var med i panelen på Fossilfritt Sveriges satsning Transportutmaningen 2030 som höll möte i Härnösand. Transportutmaningen peppar företag och organisationer att skriva under på ett måldatum att nå klimatmålen för fossilfria transporter (med 70% minskad klimatpåverkan). På kvällen var det åter dags för ett besök i Sundsvall där vi fick prata om laddstationer och elbilar för BRF och fastighetsägare under Globala veckan.
SEPTEMBER | 2018
Uppstartsworkshop för SiSL Mellersta Norrland i Sundsvall
En workshop med Sundsvalls kommun och kommunala bolag plus projektdeltagare som en första uppstart, aktivitetsplanering, förankring och önskemål från Sundsvall kommun/kommunföretag och för att lyssna in vilka utmaningar lokalt som projektet bör arbeta med.
Sista chansen för Klimatklivet? (i år…)
Vi gav stöd till Lycksele, Ånge och Älvsbyns kommun med ansökningar plus en handfull aktörer i Norrbotten – tom en liten byamack i Norrbotten som vill bygga snabbladdare!
Mest stad, men även lite land på CIVITAS 2018 i Umeå
Städernas mobilitetslösningar i dagarna tre när Civitas kom till Umeå. Stolpe in var med som utställare och hade även med Umeå Energis lillbil ute vid Vasaplan – troligen konferensens mest fotograferade utställningsobjekt. Konferensen bjöd på mycket spännande tänk om städers utmaning, men även en session som handlade om sammanhållande av funktionella regioner, och hur transporterna var möjliggörare för skapandet av fungerande regioner.
AUGUSTI | 2018
Trippelevent i Sundsvall
Det var tredubbel laddning och tredubbel pepp inför en trio möten i Sundsvall. Det blev en trestegsraket som startade med en laddahemma-lunch med allt om nya laddahemma-stödet och en kvällsföreläsning med samma tema, kryddat med info om solceller. I mellantiden öppnade vi portarna för vår ansökningsstuga där vi och Marcus Håll på Länsstyrelsen i Västernorrland hjälpte företag, BRF och organisationer som ville fixa laddplats med råd och hjälp med Klimatklivsansökan.
Vännäsby gatufest
25 augusti var det dags för Vännäsby gatufest. Våra lillbilar var inte sena att anmäla sitt intresse att vara med och gatufesta.
JUNI | 2018
Ladda hemma-lunch i Skellefteå
Ladda hemma-turnén fortsätter med ett stopp på Stadsbiblioteket i Skellefteå 26 juni.
Nyhetsbrev 4
Ett nyhetsbrev om vårens aktiviteter som varit en skön mix av invigningar, infomöten med bostadsrättsföreningar, laddahemmaluncher samt en fördjupning om elbussar skriven av Johan.
2018 SiSL Nyhetsbrev nr 4
SISL Mellersta Norrland beviljat!
Vi har just fått beskedet att BioFuel Region har fått ett systerprojekt beviljat, tillsammans med Energikontoret på Region Jämtland Härjedalen, för att stärka förutsättningarna för laddbara bilar i Västernorrland och Jämtlands län. Projektet pågår från augusti 2018 till november 2021 och har en total budget på 8 miljoner kronor, varav hälften är från ERUF/Tillväxtverket. Övriga projektdeltagare/finansiärer är Regionförbunden, Länsstyrelserna, HEMAB, Kramfors kommun, Sollefteå kommun, BioFuel regions medlemskommuner och medlemmar i Västernorrland.
Inventering av laddplatser presenterad på Funktionshinderrådet i Umeå kommun
Vid mötet 15 juni presenterades resultaten av den inventering av publika laddplatser i Umeå för funktionshinderrådet som är ett samrådsmöte där funktionshinderföreningarna några gånger per år får möjlighet till dialog med höga tjänstemän och politiker om de frågor som rör tillgänglighet och funktionshinder. Umeå kommun har tagit frågan och kommer att återkomma. Projektet har erbjudit att fortsätta vara med i arbetet med att skapa tillgängliga laddplatser i kommunen.
Elbilsmöte i Örnsköldsvik
Presentation vid elbilsmöte för företag i Örnsköldsvik anordnat av ABB och Elektroskandia.
Prat på Kullar och Klang
I början av juni var vi på gräsrotsinitiativet/hållbarhetsfestivalen Kullar och Klang i Vännforsbäck. På scenen vid laduväggen höll vi ett kort ”talk” om elbilstrender och hur Vännäs kommun och projektet satsar för att skapa goda förutsättningar för elbilar i regionen. Det var en mycket mysigt festival med toppenväder och många intresserade frågor från åhörarna.
MAJ | 2018
Ladda hemma-luncher i Umeå
I samarbete med projektet Den koldioxidsnåla platsen har vi anordnat två lunchföreläsningar i Umeå om elbilstrender och det nya ladda hemma-stödet. Föreläsningarna blev mycket väl besökta trots att det var de varmaste dagarna i maj. Nu fortsätter vi ladda hemma-turnén med
ett stopp på Stadsbiblioteket i Skellefteå 26 juni.
Tillgängliga laddplatser
I maj har vi inlett en första inventering av tillgängligheten vid de publika laddplatserna i Umeå tillsammans med Tim Johansson vid DHR. Planen är att presentera resultatet och lyfta frågan på funktionshinderrådet i Umeå kommun i juni och sedan fortsätta arbeta med frågan för att se till att de laddplatser som byggs blir så tillgängliga som möjligt. Erfarenheter av detta arbete kommer att presenteras på projektmötet i oktober.
SISL med fyra nivåer av Miljöpartiet
På Valborgsmässoafton var det många nivåer av Miljöpartiet som fick bättre koll på vårt projekt. EU-parlamentarikern Jakob Dalunde besökte Umeå och fick ett studiebesök på Hållbara Ålidhem och info om SiSL tillsammans med Elin Söderberg som kandiderar till riksdagen, Emma Lindqvist som är partisekrererare i Västerbotten och kandiderar till Landstinget samt Skellefteåpolitikern Linnea Öhman.
APRIL | 2018
Dialogmöte om laddinfrastruktur vid större vägar
Projektet är med vid flera dialogmöten med Trafikverket och i en referensgrupp inom ramen för deras uppdrag att utreda hur man kan skapa en god snabbladdinfrastruktur längs de stora vägarna. I huvudsak hur man kan täcka de vita fläckarna i vägnätet. Många av projektets partner deltar i dialogerna och ett extra sammankallat Skypemöte med projektdeltagare och andra aktörer i norra Sverige.
Karta över behov av snabbladdare
För att bidra till att vi får en fullgod täckning med snabbladdare längs de viktigaste vägarna i norr har vi påbörjat en inventering av behov och befintliga snabbladdare. Inventeringen registreras i en interaktiv och zoombar googlekarta där man kan se både befintliga snabbladdare och prioriterade platser. Prioriteringen bygger på Trafikverkets funktionellt prioriterade vägnät för långväga personresor med bil. Underlaget kommer att presenteras vid kommande projektmöte och utgör ett viktigt underlag inför Länsstyrelsernas arbete med att ta fram en plan för laddinfrastrukturen i respektive län.
MARS | 2018
Road show i Västernorrland
Eftersom våra träffar för bostadsrättsföreningar i Västerbotten och Norrbotten blivit så lyckade så skickade vi genast konceptet på export till Västernorrland. BioFuel Region sökte extra finansiering från Länsstyrelsen i Västernorrland för att genomföra en road show till alla kommuner i länet och arbeta med uppföljning mot föreningarna och andra aktörer ända fram till hösten. Turnén rullade ut 14 mars – 25 april tillsammans med Mats Bäck på Länsstyrelsen i Västernorrland i samarbete med energirådgivare/miljöstrateger i kommunerna och har redan resulterat i flera ansökningar till Klimatklivet. Den mest spännande är kanske Kramfors kommuns ansökan om stöd för att sätta upp en snabbladdare.
Roadshowen avslutad i Västerbotten
Laddmötesturnén i Västerbotten spillde över årsskiftet och avslutades med möten i Åsele och Sorsele i februari och mars. Träffarna är ett samarbete med Jenny Nordén från Länsstyrelsen i Västerbotten. I Åsele hade vi också med Malin Janols från Umeå Energi som berättade om den snabbladdare de sätter upp i samarbete med Åsele Kraft.
FEBRUARI | 2018
Februarirundan 3 – Jag vet fortfarande hur du laddade förra vintern…
I början av februari var det för tredje året i rad dags för elbilsrally Norrbottensfyrkanten runt i kallaste möjliga klimat. Till i år bytte evenemanget namn till eGRAND PRIX Nordic – med underrubriken Världens nordligaste elbilsrally. Piteå energi, Luleå energi och Bilbolaget deltog i tävlingen. Bilbolaget meriterade sig genom flera etappsegrar och en deltagare som tog en hedervärd tredjeplats totalt. Piteå energi och Luleå energi fick hedersomnämnande för att ha klarat rallyt med äldre modeller av elbil med kort räckvidd.
Invigning Piteå
Vår nya partner i Piteå var snabb på bollen. Först med ett namnbyte från Nordiska Bil till Bilbolaget och sen vips så var snabbladdaren klar och i drift. I början av februari var det invigning av laddaren med pompa och ståt – lilla elbilen framrullad till barnen och gratis laddning för de stora under de första månaderna. Snabbladdaren är den tredje i Piteå, som nu är rätt väl rustade för snabbladdning.
JANUARI | 2018
Laddmöten för BRF i Norrbotten
I Norrbotten fortsatte vi med kvällsmöten för bostads- rättsföreningar i Luleå 29 januari och Piteå 30 januari. Norrbottens samtliga 400 bostadsrättsföreningar bjöds in till de välbesökta träffarna. Luleå energi och Piteå energi var värdar och berättade om de paketlösningar med ladd- box inklusive montering de erbjuder sina kunder.
Landsbygdsutvecklingsmingel i Umeå
Stolpe in var med och pratade laddstationer och möjligheter att söka stöd för byalag och föreningar när Umeå kommun anordnade mingelkväll för landsbygdsutveckling.
Turnén i Norrbotten inledd
I överlappet med vår roadshow i Västerbotten inleddes Norrbottenturnén med en träff i Arjeplog 16 januari tillsammans med Jens Sperens på Länsstyrelsen i Norrbotten. Ett planerat möte i Arvidsjaur fick skjutas upp pga för få anmälda. Turnén fortsätter till hösten pga hög arbetsbelastning för Länsstyrelsen i Norrbotten som nu nyanställer för att få mer resurser till bl a informationsinsatser om Klimatklivet.
DECEMBER | 2018
SiSL sprider erfarenheter
Telefonmöte med Energimyndigheten och Länsstyrelsen Norrbotten för att dela med oss av våra erfarenheter från projektet, framför allt upplevda hinder och trösklar för etablering av laddinfrastruktur i Norra Sverige.
NOVEMBER | 2017
Projektmöte Elfordon Norr och SiSL
27 november hade vi möte i Vännäs med workshop om laddinfrastrategi. Laddguldsvinnarna Gävle Energi presenterade om sina erfarenheter och goda exempel. Örjan Tusås berättade inspirerande om hur BTEA tänkt när de placerar ut 11 snabbladdare i södra Jämtlands landsbygd som de fått stöd för från Klimatklivet.
Skypemöte om skyltning av laddstolpar
För många aktörer är osäkerheten stor kring hur man bör och får skylta så att det går att bötfälla fossilbilister som parkerar vid laddstolpar eller för att beivra att laddbilister står kvar vid laddare utan att ladda eller efter att laddningen slutförts. Vi höll ett första möte med HEMAB och flera SiSL-partners för att försöka reda ut möjligheter och påbud. Fortsättning följer.
Nyhetsbrev 3
Ett nyhetsbrev om hösten i projektet som varit späckad med infomöten, event och invigningar, samt en fördjupning om batterier skriven av Anna.
2017 SiSL Nyhetsbrev nr 3
Invigning av Umeå Energis snabbladdare i Storuman 17 november
VK och Folkbladet uppmärksammar invigningen av Umeå Energis snabbladdare vid OKQ8 där vi fick skotta fram en bana för lilla elbilen och underlaget var allt annat än halkfritt. Vilda kocken bjöd på smakprov ur nya Street-food menyn som nu lanseras på några av länets OKQ8-mackar.
Här kan ni se ett litet klipp från när Tomas Mörtsell, ordförande i Storumans kommunstyrelse invigde laddaren.
Radioinslag om elbilen som alternativ i vinterklimat 14 november
Vi blev åter kontaktade av Sveriges Radio och fick möjlighet att besöka P4 Västerbottens studio för att prata om elbilars möjligheter i vinterklimat och batterier. Lyssna från cirka 72 minuter in i klippet.
Utbildning om elbilar för bilhandlare i Umeå och Skellefteå
Vi anordnade utbildningen om elbilar och laddinfastruktur för bilhandlare även i Umeå och Skellefteå i samarbete med projektet Den koldioxidsnåla platsen. Umeå Energi och Skellefteå Kraft berättade om sina satsningar på laddinfrastruktur och vilka erbjudanden de har till privatkunder.
Utbildning om laddplatser för BRF i Umeå och Skellefteå
I samband med utbildningen för bilhandlare passade vi på att anordna infomöten för bostadsrättsföreningar. Alla länets cirka 46o BRF bjöds in och det blev stor uppslutning – fler än 80 deltagare i Umeå och drygt 30 i Skellefteå. Träffarna anordnades i samarbete med Länsstyrelsen i Västerbotten som berättade om möjligheter till stöd för laddstationer från Klimatklivet.
OKTOBER | 2017
Invigning av Coop Norrbottens laddare i Arvidsjaur 27 oktober
Coop höll invigning av sin femte destinationsladdare i samband med nyinvigningen av butiken i Arvidsjaur som upprustats i några månader. Läs mer här och i Piteå tidning som besökte invigningen.
Utbildning om elbilar för bilhandlare i Piteå och Luleå 25 oktober
Vi anordnade en utbildning för att ge bilhandlare bättre kunskap om vad som händer inom elbilar och laddinfrastruktur. Utbildningen hölls av Mazdak Haghanipour som är sakkunnig inom e-mobilitet på PowerCircle. Piteå Energi och Luleå Energi berättade om sina satsningar på laddinfrastruktur och vilka erbjudanden de har till privatkunder.
Ny partner i Piteå – Nordiska bil
Nordiska Bil AB i Piteå blir ny partner i projektet och tar över byggnationen av den andra snabbladdaren i Piteå från Piteå Energi. Vi välkomnar Nordiska Bil och ser att arbetet med snabbladdaren nu dragit igång för fullt. Grävningen förväntas vara klar i november och driftsättning i december.
SEPTEMBER | 2017
Invigning av Luleå energis snabbladdare vid Coop Storheden 30 september
P4 Norrbotten var och pratade med Ulf Lindström om elbilar inför invigningen av snabbladdaren vid Coop Storheden lördag 30 september kl10-14.
Workshop om strategi för laddinfrastruktur på COMferensen i Haparanda 27 september
Projektet samarrangerade COMferensen med Norrbottens energikontor. En heldag om det strategiska energi- och klimatarbetet i Norrbotten på temat hållbara transporter.
BioFuel Region höll också i en workshop där de deltagande kommunerna; Boden, Kiruna och Haparanda, fick ta fram starten på en kommunal strategi för laddinfrastruktur. Workshopen bygger på Storumans strategi som gett väldigt gott resultat på kort tid.
Invigning av Vännäs kommuns laddare vid Medborgarhuset 23 september
P4 Västerbotten var och pratade med Johan Söderling, kommunalråd i Vännäs inför invigningen av Vännäs laddaren vid lördag 23 september kl10-14.
Elbilsevent i Skellefteå 22 september
Norran kom och pratade med oss när vi visade barn och vuxna i Skellefteå hur smart det är att #körapåel utanför Citykompaniet fredag 22 september kl12-14.
Roadshowen fortsätter i Västerbotten
Under hösten fortsätter vår turné med informationsmöten om projektet och inspiration till andra aktörer att fixa laddplats till resterande kommuner i Västerbotten.
Spikade datum så här långt är: 19 sep Bjurholm, 22 sep Skellefteå (event), 29 sep Gommorron Malå, 29 sep Norsjö, 4 okt Nordmaling, 5 okt Vindeln, 6 okt Storuman, 9 okt Dorotea, 9 okt Vilhelmina.
Därefter fortsätter vi med informationsmöten i samarbete med Jens Sperens på Länsstyrelsen i Norrbotten, när vi besöker Norrbottens kommuner.
Om visionen för laddinfrastrukturen i norra Sverige 2030 i P4 Västerbotten
Vi fick möjlighet att berätta i Förmiddag i P4 Västerbotten om den vision för laddinfrastrukturen i norra Sverige 2030 som energiteknikstudenter från Umeå universitet tog fram åt oss som en del av projektet. Inslaget är ca 5 minuter långt – lyssna från ca 1:02:00 in i klippet.
Inom kort kommer en artikel i ETC Sundsvall som också uppmärksammar studenternas arbete och den utmaning vi står inför i utbyggnaden av laddinfrastrukturen i norr.
AUGUSTI | 2017
Höstens invigningar planeras
Det blir högtryck på invigningsfronten i höst. Först ut är Vännäs som har invigning lördag 23 september kl11-14 vid semisnabbladdaren på Kommunhusets gavel. Elbilskörning för barn upp till 140 cm, invigningstal, elbilsutställning ev med provkörning, hamburgare och fika står på programmet.
Kommande invigningar är Luleå Energis snabbladdare vid Coop Storheden i Luleå (prel 29-30 sep eller 6-7 okt) och Umeå Energis snabbladdare i Storuman (prel 6-7 okt) och Coop Norrbottens laddare vid nyrenoverade butiken i Arvidsjaur 27 oktober.
JULI | 2017
Coop driftsätter sina första laddare – i Kalix, Boden och Kiruna
Fler av Coop Norrbottens laddare driftsätts under början av hösten.
Första invigningen är planerad i Arvidsjaur 27 oktober.
JUNI | 2017
Nyhetsbrev 2
Ett nyhetsbrev späckat med vad som händer i projektet och en utblick mot vad som händer i resten av världen inom elbilar, batteriutveckling och omställningen till en elektriferad fordonsflotta.
2017 SiSL Nyhetsbrev nr 2
Invigning i Råneå – 16 juni
Luleå Energi inviger sin semisnabba laddare i Råneå i samband med Råneå marknad.
MAJ | 2017
Road-show om elbilar och laddstolpar besöker Umeåregionen och Skellefteå
I maj besöker BioFuel Region och Länsstyrelsen i Västerbotten Umeåregionen och Skellefteå med informationsmöten om elbilar och laddstolpar. Du får veta vad som är på gång i länet, teknik, regelverk och om möjligheter till investeringsstöd.
Anmälan via länkarna nedan:
16 maj, Vännäs kl13-16
30 maj, Robertsfors kl12-15
1 juni, Skellefteå kl13-16
Läs mer
Norran uppmärksammar vår Road Show
FEBRUARI | 2017
Ny lathund för Västerbotten och Norrbotten – ansök om stöd från Klimatklivet
Nu är det snart dags för Klimatklivets andra ansökningsomgång 2017: ansök 10 mars – 3 april.
Vi rättat en del småfel och anpassat vår lathund för Norrbotten och Västerbotten och har också en enkel lönsamhetskalkyl för att underlätta för er som vill söka stöd för att sätta upp laddstationer för elbilar.
Ladda ner lathund och lönsamhetskalkyl
Elbilsrally i norra Sverige
Elbilsrallyt Februarirundan gick av stapeln 9-10 februari. Loppet går Norrbottensfyrkanten runt: Luleå – Boden – Älvsbyn – Piteå – Luleå. Tre av tolv deltagande ekipage i årets lopp var partners i projektet Stolpe in för Stad och Land Övre Norrland: BioFuel Region, Luleå Energi och PiteEnergi – som alla var medarrangörer till loppet.
Alla är ju som bekant vinnare med elbilar – Ulf Lindström (Luleå Energi) och Berndt Essebro (Pite Energi) körde båda VW eGolf och knep varsin etappseger för bästa tid. Johan Lagrelius (BioFuel Region) fick hederspris för bästa samarbete – efter konststycket att ta med nyckeln till den lånade laddhybriden Kia Optima på bussen från Piteå – vilket låste ute medchauffören från både bil, jacka och väska inför slutsträckan mot Luleå.
Läs mer om stoppet i Piteå i Piteå tidning
Norrbottens Kuriren rapporterar från målgången i Luleå (se video)
JANUARI | 2017
Bygg laddstationer – ansök om stöd från Klimatklivet
Vi tagit fram en lathund och en enkel lönsamhetskalkyl för att underlätta för er som vill söka stöd för att sätta upp laddstationer för elbilar.
Ladda ner lathund och lönsamhetskalkyl
DECEMBER | 2016
Reportage
Klimatsynk skriver reportage om vårt projekt ”Elen blir frälsningen för Norrland – nu kan alla ladda hemma”
NOVEMBER | 2016
Nyhetsbrev 1
En presentation om projektet och vad de olika partnerna ska göra och läget i de planerade byggnationerna.
SiSL_news_nr_1_2016
HÖSTEN | 2016
Bygga laddinfrastruktur
Coop Norrbotten förbereder för bygge av laddstolpar i sex orter under 2017.
Luleå Energi förbereder bygge för snabbladdare i Storheden och laddstolpar i Antnäs, Råneå och centrala Luleå.
Piteå Energi har byggt den första snabbladdaren i Piteå och förbereder för en till.
Skellefteå kommun/Skellefteå Kraft planerar att bygga två laddstationer för bussar under 2018.
Umeå Energi förbereder för snabbladdare i Storuman och Lycksele.
Vännäs kommun förbereder för tio laddstolpar.