Gå till sidans huvudinnehåll

Sommarhälsning 2015

25 juni, 2015

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4525″ border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Skolavslutningarna är passerade liksom midsommar och sommaren verkar nu vara på plats. Nu gäller det bara att se till att allt är klart så att vi kan vara lediga ett par veckor och softa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Vi är glada att vi under året fått många goda kontakter med ungdomar. Till att börja med alla de ungdomar som medverkat i hållbara gymnasieprojekt, Ecoproject, som vi drivit i 11 år. I år var det elever från Örnsköldsvik och Sundsvall som fick resestipendier. Det är alltid lika fascinerande att lyssna på de projekt som redovisas. Vi har också delat ut ett par hedersomnämnanden till elever från Umeå och Piteå.

Hur får vi våra barn och ungdomar engagerade i den hållbara samhällsutvecklingen? Det är en av frågorna som vi drivit genom projektet Kunskapslänken. Ett möte med 11 nationella myndigheter kickade igång arbetet som sedan fortsatt med möten på regional och kommunal nivå. I alla de fyra nordligaste länen har vi haft möten om en skolutveckling för framtiden.Vi vill bidra till en samordning och utbyte av allt som händer inom detta och på ett sätt som gör det möjligt för de små kommunerna att vara med.

Vi har också engagerat designstudenter från både Sundsvall och Umeå och imponerats av hur unga människor med design kan öka användarvänligheten och direkt kommunicera att detta är något fossilfritt. Kika på kreativ design!.

Här kommer lite nyheter från skogen också, eller egentligen om skogens möjligheter i en framtida bioekonomi. Vår styrelse har skrivit debattartiklar i ämnet och vi har också drivit frågan i EU. Nu har det nationella nätverket också förlovat sig med ett skogsnätverk i Finland. På ett möte hos olika ministerier i Finland träffades svenska och finska skogsaktörer som tillsammans arbetar för att inte användningen av våra skogsråvaror ska begränsas av EU. Håll ögonen öppna under hösten för då börjar vi lyfta regionens unika förutsättningar för utvecklingen av produkter och tjänster från skogen.

Om klimatsmarta transporter i city är något du funderar på kan du boka den 2 september i Örnsköldsvik då vi reder ut det under en dags konfererande. Är du i Almedalen den 30 juni så titta in på vårt seminarium Drivkrafter för framtidens drivmedel där Sverker Olofsson är moderator. Dit kommer också Maria Wetterstrand, BDX och Skellefteå kommun.

BioGaC, infrastruktur-projektet där vi samarbetar med sex av våra medlemmar, gasar inför slutspurten och detta tillsammans med allt annat också som handlar om biogas kan du läsa i Biogas Norrs sommarbrev!

I år arrangerade vi vår medlemskonferens, Fossilfritt Norrland, tillsammans med våra medlemmar Härnösands kommun och Härnösand Energi & Miljö. Ett tips är att spana in filmerna från detta där oljetillgången, beteenden, marknaden, politik och olika drivmedel avhandlades.

Under våren har vi haft många givande medlemsmöten och det är trevligt att höra ambitioner och förväntningar hos såväl gamla och som nya medlemmar. Vi har också funderat en del över om man kunde hitta en gemensam ambitionsnivå, helt enkelt att våra medlemmar skulle kunna enas om ett mål för sin fossilfrihet. Vi tror att en väg att gå är att vi alla sätter upp egna ambitiösa mål för att minska användningen av fossila ämnen. Vad tror du?

Men först ska vi som sagt softa lite innan vi tar nya fossilfria tag

Ha en trevlig sommar önskar Arne med personal

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 
Logotyp
X