Gå till sidans huvudinnehåll

SiSL – BD/AC laddar för elfordon

28 juni, 2016

BioFuel Region har tillsammans med medlemmar och företag blivit beviljade EU medel för att bygga laddinfrastruktur i Norrbotten och Västerbotten. BioFuel Region koordinerar projektet Stolpe in för Stad och Land. Projektet kommer att bygga olika sorts laddstolpar för elfordon från Kiruna till Vännäs, en satsning på 24,4 miljoner, varav hälften beviljats från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden.

– Det här är ett genombrott för elbilsutvecklingen i norra Sverige. Nu blir det tätare avstånd mellan laddstolparna och vi ser fram emot att fler privatpersoner och företag som reser lokalt nu kan välja elbil, säger Anna Säfvestad Albinsson, projektledare på BioFuel Region.

Det kommer att byggas totalt 5 snabbladdare, 15 semisnabba laddare, 8 normalladdare/ långsamladdare och 2 bussladdare i Norrbotten och Västerbotten. Syftet med projektet är att underlätta att resa med elbil i hela norra Sverige. Vi kommer också att bygga upp erfarenheter kring hur det är att köra elbil där det finns särskilda utmaningar.

En förbättrad laddinfrastruktur ger en ökad tillgänglighet och valfrihet för såväl privatpersoner som företagare att köra fordon på förnybar el och därmed minska sina koldioxidutsläpp. Flera av stationerna kommer att förses med solceller.

Fakta om projektet ”Stolpe in för Stad och Land”

  • Projektet pågår under åren 2016-2019
  • Budget: 25,1 miljoner SEK, med medfinansiering från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden (ERUF) och Klimatklivet
  • Partners: BioFuel Region AB, Coop Norrbotten, Luleå Energi, PiteEnergi, Skellefteå kommun, Umeå Energi och Vännäs kommun

banner-sisl-ovre

eulogo_v_rgb

 
Logotyp
X