Gå till sidans huvudinnehåll

Studenter designar laddplatser tillgängliga för alla

19 maj, 2020

Studenter designar laddplatser tillgängliga för alla

Tillgänglig laddning behöver varken bli dyrt eller vara långt borta. Det visade studenter vid Designhögskolan på Umeå universitet när de presenterade förslag på hur laddplatser för elbilar bör utformas för att bli mer användarvänliga.

– Resultatet från deras arbete ska fungera som goda exempel i den fortsatta dialogen med aktörer som bygger laddplatser, säger Johan Lagrelius, BioFuel Region, som är mycket nöjd med resultatet.

Ett stort problem med de publika laddare som byggs för elbilar är att de inte är tillgängliga för alla. Vid de flesta laddplatserna är det svårt för både korta personer och de som t. ex. sitter i rullstol att ladda. Detta är något som måste förändras för att alla ska kunna ta sig fram längre sträckor med elbil.

BioFuel Region tog därför hjälp av 15 kreativa förstaårsstudenter på Designhögskolan i Umeå för att undersöka hur laddplasterna kan utformas mer användarvänligt. Samarbetspartners i projektet är också funktionshinderföreningen DHR (delaktighet, handlingskraft, rörelsefrihet), laddoperatören Grön kontakt och ABB som är tillverkare av själva hårdvaran till snabbladdarna.

 Projektet har varit oerhört inspirerande för oss på ABB och en ögonöppnare där vi fått fler perspektiv på hur våra laddare används. Det har givit nya insikter som vi nu vill föra vidare i dialog med våra utvecklare, underleverantörer och kunder, säger Eva Kvist Östgren, affärsutvecklare vid ABB.

Användarnas behov i centrum
Fokus hos studenterna har varit användarnas behov. För att förstå hur laddplatserna behöver förbättras har de intervjuat användare med olika funktionshinder, exempelvis personer som sitter i rullstol eller har nedsatt handstyrka. Det har resulterat i designlösningar som till exempel förbättrad utformning av laddhandtag för bättre grepp, kabelns infästning och upphängning för minskad tyngd, och olika placeringar av displayen för att lösa utmaningen att kunna läsa informationen. Små förändringar som gör stor skillnad.

– Det här var studenternas första individuella projekt, och det är riktigt roligt att se hur de tagit till sig användarnas behov och funktionskrav i de koncept de tagit fram. Jag tror att tillgänglighetsperspektivet är något studenterna tar med sig från projektet som en viktig grundförutsättning i sitt framtida arbete som designer, säger Linda Bogren, kursansvarig på Designhögskolan, Umeå universitet

Projekt på Coronavirusets villkor
Projektet har p.g.a. Coronaviruset genomförts helt via distansundervisning vilket givetvis inneburit behov av att hitta kreativa lösningar. Studenterna har fått bygga modeller i kartong och en del av kunskapsinhämtandet har bestått av videofilmer med användare. Det digitala formatet har också haft positiva effekter så som ökad spridning och att användare från andra delar av landet kunnat ge feedback på studenternas arbete.

Designprojektet har genomförts inom ramen för Stolpe in för Stad och Land – Mellersta Norrland som delfinansieras av Europeiska regionalfonden, Region Jämtland Härjedalen, Region Västernorrland, Länsstyrelsen Västernorrland, HEMAB, Kramfors kommun, Sollefteå kommun och Biofuel Region.

Läs mer om BioFuel Region på vår hemsida

BioFuel Region grundades år 2003 av regionala aktörer och är en medlemsägd icke-vinstdrivande organisation. Vi bidrar till en fossilfri fordonsflotta och en utvecklad bioekonomi genom att initiera, koordinera och samverka i projekt. Våra medlemmar finns i de fyra nordligaste länen och vi samarbetar med offentlig sektor, näringsliv samt forskning och utveckling. Finansieringen sker via medlemsavgifter, regionala medel och projektmedel och idag arbetar sex personer i Umeå.

Vill du ha nyheter från våra olika projekt? Följ oss här på Mynewsdesk!

 
Logotyp
X