Gå till sidans huvudinnehåll

Sundsvall väljer fordonsgas

10 februari, 2015

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]2015-02-10 Pressmeddelande från Sundsvalls kommun

Sundsvalls kommun har upphandlat särskild kollektivtrafik och vinnarna av avtalet blev Taxi Drakstaden och Taxi Kurir, som kommer köra sina transporter med fordonsgas.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=””][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”2856″ border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Upphandlingarna som tidigare har skötts av kollektivtrafikmyndigheten är nu klara och det står klart att Taxi Drakstaden kommer att köra skoltransporter och kompletteringstrafik medan Taxi Kurir står för färdtjänst, omsorgsresor och transporter till och från flyg och tåg. Genom att själva styra upphandlingsprocessen så säkerställs kommunens krav att resor med särskild kollektivtrafik ska ske med gasdrivna fordon.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]- Vi skapar en bättre miljöprofil i kommunen med det nya avtalet. Genom att kravställa att den särskilda kollektivtrafiken körs med gasbilar reduceras utsläppen i trafiken kraftigt, jämfört med om de hade körts med bensin eller diesel, säger Erik Thunström, upphandlare i Sundsvalls kommun.

Avtalet och trafikstart börjar gälla den 15 juni i år och sker med instegstrappa. Under första året har de upphandlade bolagen lovat att 45% av resorna sker med gasfordon. Efter 2015 ökar kravet succesivt och till 2018 så ska minst 85% av resorna ske med gasfordon.

-Det känns jättekul och vi är mycket positiva till avtalet. Vi kommer att expandera rejält och redan i februari så utökar vi vår fordonspark med två nya gasbilar, säger Tove Larsson, VD Taxi Drakstaden.

Nytt tankställe byggs

Vid sommarens trafikstart är det viktigt att tillgången till fordonsgas är säkrad. Kommunen har efterfrågat ett nytt tankställe och därför bygger AGA under sommaren en ny gasmack på Statoil Gärde.

-Vi kommer även att öka kapaciteten på Preem-macken vid Landsvägsallén inför sommaren. Det kommer att finnas två dispenser för fordonsgas med två slangar vardera, vilket innebär att fyra bilar kommer att kunna tanka samtidigt, säger Joeri Jacobs, affärsutvecklare inom Clean Energy på AGA.

AGA:s bedömning är att den utökade kapaciteten på Preem vid Landsvägsallén tillsammans med en nybyggnation av en gasanläggning vid Statoil Gärde kommer att täcka marknadens behov av fordonsgas i Sundsvallsregionen och sommarens trafikstart.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 
Logotyp
X